AKSARAY / MERKEZ - Gazipaşa Ortaokulu

BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI

İnternet ve teknoloji, çocuklara özellikle bilgi edinme ve eğitimde büyük yararlar sağlamaktadır. Çocuklar, okullarda, projeler için bilgi toplamakta, başka bir okuldaki veya ülkedeki uzmanlara yazılarını gönderip fikirlerini almakta ve farklı okullardaki öğrenciler ile birlikte proje yürütebilmektedir.

 Çocuklar, internet aracılığıyla kendilerine yeni arkadaşlar edinmekte ve değişik ülkelerden kişileri tanımaktadır. Ayrıca uzmanlarla yazışarak, ilgilendikleri konuda bilgi edinebilmektedir.

 İnternet ve teknoloji, çocukları yaratıcılığa da özendirmektedir. Gördüklerinden veya okuduklarından etkilenen bilgi edinen çocuklar, kendileri de bir şeyler yapmak istemektedirler.

 Değişen çağa uyumlarını ve mesleklere hazırlanmalarını sağlar. Gelecekte birçok mesleğin icra edilebilmesi için teknolojiye ihtiyaç olacak. Dolayısıyla bu teknolojileri üretebilen, yönetebilen veya denetleyebilen insanlara da ihtiyaç olacak. Teknoloji bir yandan değişime sebep olurken öte yandan bizim bu değişime hazırlanmamızı da sağlıyor.

 Problem çözme becerilerimizin gelişmesini sağlamaktadır.

 Teknoloji bilinçli kullanıldığında; ödevlerin yapılması, ders tekrarı, sınavlara hazırlanma, dil öğrenme, kodlama, yazılım, tasarım, dijital fotoğrafçılık ve müzik gibi alanlarda kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar sunar.

Teknolojinin kötüye kullanımı

 Çocukların teknoloji ve interneti; denetimsiz, sınırsız ve amaçsız kullanması

 Gündelik yaşamı ve sorumlulukları aksatacak şekilde kullanması

 Kullanımın uzun süreli olması

 Uygunsuz içeriklere maruz kalması

 Fiziksel, sosyal, psikolojik ve zihinsel gelişimi olumsuz etkilemesi olarak ifade edilir.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Teknoloji bağımlılığı, kişinin teknoloji kullanımı konusunda iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve onsuz bir yaşam sürdürememesi halidir.

Sosyal Medya Bağımlılığı

Eğer sosyal medya;

 Canınız sıkılınca aklınıza gelen ilk seçenekse,

 Gerçek hayatınızın önüne geçiyorsa,

 Günlük hayatınızı ve sorumluluklarınızı aksatıyorsa,

 Takip ettiğiniz kişilerin gerçek yaşamları değil de paylaşımları sizin için daha önemli hale gelmişse,

 Gerçek arkadaşların yerini sanal arkadaşlar ve takipçiler alıyorsa,

 Aşırı zaman alıyor ve ulaşılamadığında huzursuzluk oluşturuyorsa,

 Sürekli bir şeyler paylaşma ihtiyacı duyuyorsanız, sosyal medya bağımlısı olduğundan söz edilebilir.

Oyun Bağımlılığı

 Giderek oyun başında daha fazla zaman geçiriyorsa

 Aile ya da arkadaşlarla birlikte vakit geçirmek yerine oyun oynamayı tercih ediyorsa

 Oyunlarda alınan başarı ve ilerlemeleri gerçek hayattaki başarılardan daha çok önemsiyorsa

 Aileden uzaklaşılıyorsa, oyun başında geçirilen süreyle ilgili tartışmalar yaşanıyorsa

 Oyun oynamadığı zamanlarda sinirlilik hali ve huzursuzluk yaşanıyorsa

 Oyun başında geçirilen uzun zaman sonucu notların kötüleşmesi, devamsızlık sorunları, arkadaşlık ilişkilerinin bozulması, uykusuz kalma başladıysa oyun bağımlısı olduğundan söz edilebilir.

Cep Telefonu Bağımlılığı

 Uyuduğu zaman cep telefonunun ulaşabileceği yerde durması

 Cep telefonunun her zaman yanında taşıması

 Cep telefonunu sık sık kontrol etmesi

 Cep telefonunu kullanmaktan günlük işlerine vakit ayıramaması

 Kendisini kötü hissettiğinde cep telefonunu kullanmanın kişiye iyi gelmesi

 Başkalarıyla sohbette veya yemekte birlikteyken bile cep telefonunu sık sık kullanması

 Cep telefonunu kullanmadığı zamanlarda kendini kötü hissetmesi görülüyorsa cep telefonu bağımlısı olduğundan söz edilebilir.

Bilinçli Teknoloji Kullanımı Öğrenci Broşür için tıklayınız.

Bilinçli Teknoloji Kullanımı Veli Broşür için tıklayınız.

Yayın: 03.11.2021 - Güncelleme: 03.11.2021 14:03 - Görüntülenme: 163